Jászberényi Sándor és Kepes András kapta a Libri-díjakat

Jászberényi Sándor és Kepes András kapta a Libri-díjakat

.konyvesblog. | 2017. május 15. |

lid_2017.jpg

Átadták a Libri irodalmi díjat és a Libri közönségdíjat a Budapest Music Centerben. A szakmai zsűrinél idén Jászberényi Sándor A lélek legszebb éjszakája című novelláskötete, a közönségnél pedig Kepes András Világkép című könyve lett a befutó. 

A könyv, amelyik 2017-ben megkapja a Libri irodalmi díjat, Jászberényi Sándor alkotása, merész könyv. Szokatlannak, különösnek is mondhatjuk. A mai magyar irodalomban nem nagyon van párja. Beszédmódja, poétikája, stílusa egyedi. Olyan formát tölt meg élettel, amelyről már azt hihettük, használhatatlan. Egy ijesztő, vad, ugyanakkor szánandó, menekülő pasas lelkének finom rezdüléseit követhetjük, aki remekül elbeszélt történeteivel egyébként a világ elképesztő háborús bugyraiba is elvezet minket. Jászberényi kötete hozzájárul ahhoz, hogy a novella műfaját ma is komolyan vegyük. (Károlyi Csaba)

A lélek legszebb éjszakája a hét könyve volt nálunk:

A Közel-Keleten az élet még jelent valamit

Biztos megvan az oka, hogy egy fehér, európai férfi a közel-keleti konfliktuszónákban érzi azt, hogy él. Jászberényi Sándor második novelláskötetének, A lélek legszebb éjszakájá nak főszereplője, Marosh Dániel pontosan ilyen: érzéketlen, tompa figurává vált, aki egy őszintébbnek és egyenesebbnek láttatott társadalomban szinte szellemként lézeng.

A Világkép 2016 legkeresettebb hazai könyve volt. Egyszerre tud könnyen érthető, de tudományos igényességgel megfogalmazott iránytűként szolgálni többek között menekültkérdésben, szerelemben, gasztronómiában.

Kepes Andrással készült interjúnk:

Kepes András: Bizalom nélkül nincs társadalom

Fotó: Pörneczi BálintEltévedt a világ és a GPS azt üvölti: újratervezés! - mondja Kepes András, aki öt évvel Tövispuszta (Ulpius-ház, 2011) című regénye után új könyvvel jelentkezett. A Világképben a különböző kultúrákhoz való viszonyát vázolja fel utazásait, olvasmány- és riportélményeit...

A díjazott szerzők 1-1 millió forintot kapnak, illetve 25-25 millió forint értékű médiatámogatást, amit bármely könyvük promóciójára felhasználhatnak. Idén ebből a 10 könyvből kerültek ki a győztes alkotások:

JÁSZBERÉNYI SÁNDOR: A lélek legszebb éjszakája

KEPES ANDRÁS: Világkép

KRASZNAHORKAI LÁSZLÓ: Báró Wenckheim hazatér

NÁDAS PÉTER: Az élet sója

NÉMETH GÁBOR: Egy mormota nyara

SZABÓ T. ANNA: Törésteszt

TÉREY JÁNOS: Őszi hadjárat

VARRÓ DÁNIEL: Mi lett hova?

ZÁVADA PÁL: Egy piaci nap

ZOLTÁN GÁBOR: Orgia

A szakmai zsűri tagjai Fullajtár Andrea, Szilágyi Zsófia, Bálint András, Beck Zoltán és Károlyi Csaba voltak.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.